Bridges Pécs2010

Bridges Pécs2010 Világkonferencia: Hidak a művészet és a tudomány között

2010 júliusának végén Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett találkoztak a matematika és a művészet összefüggéseit kutató szakemberek. A Bridges (,,Hidak'') Világkonferencia háromszáz résztvevője csaknem harminc országból, a világ legnevesebb egyetemeiről és művészeti-tudományos alkotóműhelyeiből hozta magával felfedezéseit, alkotásait. Magyarországot Lovász László és Rubik Ernő mellett a hazai művészeti-tudományos élet legjelesebb kutatói és művészei képviselték, és a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokat a főszerkesztő mutatta be az eseményeken.

A ,,Matematikai összefüggések a művészetben, a zenében, a tudományban és a kultúrában'' tematikájú találkozó az amerikai Bridges Organization éves seregszemléje, amely a 2007-ben útjára indított Pécs Ars GEometrica Nemzetközi Találkozó és Műhely nagyszabású folytatásaként vendégeskedett Magyarországon. Az interakciók és határátlépések fontosságát hangsúlyozó esemény célja a tudományközi és művészeti kapcsolódási lehetőségek, azaz ,,hidak'' bemutatása volt, valamint a matematikai gondolkodás sokszínűségének, lehetőségeinek népszerűsítése, a nagyközönség számára is érdekes kulturális programok révén történő megismertetése. A résztvevők között találkozhattunk matematikusokkal, kutatókkal, tanárokkal, zenészekkel, szobrászokkal, festőművészekkel, táncosokkal, számítógépes szakemberekkel, kézművesekkel, építészekkel és költőkkel is ...

A plenáris és párhuzamos üléseken zajló több száz konferencia-előadáson kívül hét kiállítás nyújtott széles körű kitekintést a matematikai gondolkodás és a képzőművészet összefüggéseire. A kiállítások mellett a kulturális programok sokasága is a művészet és a tudomány közötti átjárhatóság meglepő lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A hátsó belső borítón látható egy képes beszámoló Fenyvesi Kristóftól, a Bridges Organization (USA) tudományos szervezőbizottságának magyar tagjától.

Mindazokat, akik a Bridges Világkonferencia szellemisége megérintett vagy felkeltette az érdeklődését, a konferencia magyar előadói közül többen is szeretettel várják az ÉlményMűhely - Kreatív Iskolanap rendezvényein szeptember 16-án Pécsett és szeptember 24-én a Kutatók Éjszakája központi rendezvényén a Jövő Házában, ahol a Bridges számos kiállítójának alkotásai is bemutatásra kerülnek.