Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2005. márciusi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2005. április 11-én LEJÁRT.


M. 259. Készítsünk különböző tömegszázalékú konyhasóoldatokat, majd helyezzünk beléjük különböző (Fe, Cu, Al stb.) fémelektródákat. Mérjük meg a fellépő elektromos feszültség kezdeti értékét és időbeli változását!

Közli: Varga István, Békéscsaba

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2005. április 11-én LEJÁRT.


P. 3782. Egy filmben azt láttuk, hogy a hős leugrik a hídról egy kis csónakba, ami állandó sebességgel halad. A csónak vízszintes sebessége a hős leérésekor nem változott meg. Vajon ez trükkfelvétel volt, vagy lehetett valódi ugrás?

Közli: Hilbert Margit, Szeged

(Tarján Imre fizikaverseny, Szolnok)

(3 pont)

statisztika


P. 3783. Bunsen-lángban hevített, 3 cm átmérőjű tömör vasgolyót 0,2 kg tömegű vörösréz kaloriméterben lévő 0,15 liter 13 oC-os vízbe dobunk. A kialakuló közös hőmérséklet 55 oC lesz.

Milyen színű volt a vasgolyó, amikor a vízbe dobtuk?

Közli: Varjú Kornélia, Kecskemét, Katona J. Gimn.

(4 pont)

statisztika


P. 3784. Két nagy tartályban 100-100 liter 10 oC-os, illetve 30 oC-os víz van. A melegebb tartályból 1 liter vizet átöntünk a hidegebb tartályba, ahonnan az elkeveredés után 1 liter vizet visszaöntünk.

Hányszor kell a fenti folyamatot megismételni, hogy mindkét tartályban legalább 5-5 oC-os hőmérsékletváltozás történjen? (A veszteségektől tekintsünk el!)

Közli: Simon Péter, Pécs

(5 pont)

statisztika


P. 3785. Állandó 100 kPa nyomáson CV=20 J/(mol.K) mólhőjű ideális gázt hűtünk. A gáz térfogata hűtés közben a kezdeti 1 m3-ről a felére csökken.

Mennyi hőt ad le hűtés közben a gáz? Milyen gáz lehet ez?

Közli: Varga Zsuzsa, Szeged

(Tornyai Sándor fizikaverseny, Hódmezővásárhely)

(4 pont)

statisztika


P. 3786. J. F. Jolly (1809-1884) müncheni fizikatanár saját készítésű érzékeny mérlegével megmérte, hogy egy test súlya 5,3m mélységben másfél milliomodnyival nagyobb, mint a Föld felszínén.

Hogyan egyeztethető ez össze Newton gravitációs törvényével?

Csekő Árpád (1902-1993) feladata

(5 pont)

statisztika


P. 3787. Kocka alakú dobozt az ábra szerint falhoz támasztunk úgy, hogy még éppen ne billenjen fel. A dobozt éppen a feléig víz tölti ki, és a vízen egy fagolyó úszik. A golyó a faltól indulva lassan közeledik az átellenes él felé. Mi történik?

Közli: Holics László, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3788. Két egyforma korong súrlódásmentesen csúszhat a vízszintes talajon. A korongok közötti súrlódási együttható \mu. Az egyik korong áll, a másikat v sebességgel nekilökjük.

Mekkora sebessége lehet a korongoknak az ütközés után?

Közli: Bodor András, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 3789. A rádió hőskorában minden éjszaka, az aznapi adás befejezésekor a bemondó felhívta a rádióhallgatók figyelmét: ,,Ne felejtsék el antennáikat földelni!'' Miért volt erre szükség, és hogyan lehetett megvalósítani?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3790. Egy fényforrás idealizált modellje 400 nm és 800 nm közötti hullámhosszakon egyenletesen sugároz, 100 W teljesítménnyel. Becsüljük meg, hány foton lép ki belőle másodpercenként.

Közli: Wiedemann László, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3791. Választható-e olyan vonatkoztatási rendszer, amelyben az állandó sebességgel mozgó elektronnyalábnak csak az elektromos vagy csak a mágneses terét észlelhetjük?

Román feladat

(4 pont)

statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)