Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2005. szeptemberi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2005. október 11-én LEJÁRT.


M. 262. Készítsünk henger alakú homogén testeket különböző anyagokból (fa, paraffin stb.) úgy, hogy a magasság (h) és az átmérő (d) aránya is többféle legyen! Vizsgáljuk meg, hogy milyen sűrűség és mekkora h/d arány esetén úszhat a henger a vízen stabilan úgy, hogy a tengelye függőleges legyen!

Zemplén Győző fizikaverseny, Nagykanizsa

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2005. október 11-én LEJÁRT.


P. 3813. Hogyan tölthető fel az elektroszkóp szőrmével megdörzsölt műanyagrúd felhasználásával

a) negatív töltésűre,

b) pozitív töltésűre?

,,Keresd a megoldást!'' fizikaverseny, Szeged

(3 pont)

statisztika


P. 3814. Hogyan kell összekapcsolni nyolc darab, egyenként 600 ohmos ellenállást, hogy az eredő ellenállás 750 ohm legyen?

Jedlik--Öveges fizikaverseny, Nyíregyháza

(3 pont)

statisztika


P. 3815. Egy autó 5 percig mozog déli irányban 12 km/h sebességgel, ekkor keletnek fordul és 3 percig 25 m/s sebességgel halad, végül 108 km/h sebességgel északkeleti irányba robog 2 percig. Mekkora az elmozdulás nagysága és az autó átlagsebessége?

Szakács Jenő fizikaverseny, Kecskemét

(3 pont)

statisztika


P. 3816. Egy 3~\rm kg\,m/s lendületű test egy álló testnek ütközik. Lehet-e ennek az eredetileg álló testnek a lendülete az ütközés után 4~\rm kg\,m/s? Ha igen, milyen esetben?

Cornides István fizikaverseny, Révkomárom (Szlovákia)

(4 pont)

statisztika


P. 3817. Egy homogén hengert helyezünk az \alpha hajlásszögű lejtőre úgy, hogy a henger tengelye vízszintes. A súrlódási együttható 0,2. Mekkora gyorsulással jön le a henger a lejtőn?

Vermes Miklós fizikaverseny, Sopron

(5 pont)

statisztika


P. 3818. Lehet-e egymást követő nappalon és éjszakán -- esetleg fordított sorrendben -- napfogyatkozás és holdfogyatkozás?

Lánczos Kornél fizikaverseny, Székesfehérvár

(3 pont)

statisztika


P. 3819. Homogén, A keresztmetszetű rúd anyagának sűrűsége \varrho, fajhője c, lineáris hőtágulási együtthatója \alpha. Mekkora hőközlés hatására nyúlik meg a rúd \Deltal-lel?

Tornyai Sándor fizikaverseny, Hódmezővásárhely

(3 pont)

statisztika


P. 3820. Edison első izzólámpái elszenesített növényi rostból készített izzószállal működtek. Miért kellett ezekkel a lámpákkal egy ellenállást is sorbakötni?

Bay Zoltán fizikaverseny, Sarkad

(4 pont)

statisztika


P. 3821. Legalább milyen méretűnek kell lennie annak a tükörnek, melyben egy 1,7 m magas ember tetőtől talpig látja magát, ha az ember feje 2 méterre van a függőlegessel 30o-os szöget bezáró tükör síkjától?

Tarján Imre fizikaverseny, Szolnok

(5 pont)

statisztika


P. 3822. A DLP chip (Digital Light Processor, digitális fényprocesszor) a Texas Instruments cég által kifejlesztett eszköz, amelyet a legújabb vetítőkben használnak.

Peti úgy hallotta, hogy a chip apró tükröcskéket tartalmaz, amelyek mindegyike képes (másodpercenként akár 5000-szer is) két állapot között billegni. Egy lézermutatóval, melynek fénye 633 nm-es hullámhosszúságú, közel merőlegesen rávilágított a chip 17 mm-szer 9,5 mm-es lapocskájára, és egy 50 cm távol levő ernyőn felfogta a visszaérkező fényt. Azt tapasztalta, hogy a lézerfény elhajlási képe egy 2,4 cm-es élhosszúságú négyzetrácsot alkot.

Határozzuk meg Peti mérési adatainak felhasználásával, hogy mekkora lehet az DLP chipben a tükrök mérete és mennyi a tükrök száma!

Izsák Imre Gyula fizikaverseny, Zalaegerszeg

(4 pont)

statisztika


P. 3823. Miért nem látjuk sötétebbnek a tőlünk 6 méterre lévő almát, mint a 2 méterre lévőt? A messzebb lévő almáról kevesebb fény jut a szemünkbe, vagy nem?

Öveges József fizikaverseny, Tata

(4 pont)

statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)