Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2007. januári fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2007. február 12-én LEJÁRT.


M. 275. Alumínium lemezből készített hosszú lejtőn csúsztassunk le kisméretű, erős mágneskorongot. Mérjük a már egyenletesnek tekinthető mozgás sebességét a lejtő hajlásszögének függvényében! Méréseinkből határozzuk meg a csúszási súrlódási tényezőt!

Közli: Varga István, Békéscsaba

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2007. február 12-én LEJÁRT.


P. 3943. Jancsi megmutatta barátainak, hogy szemüvegének lencséjével a Nap sugarait összegyűjtve meg tudja gyújtani a papírt is. Napos időben miért nem égeti meg Jancsi szemének környékét a szemüvege?

Lánczos Kornél fizikaverseny, Székesfehérvár

(3 pont)

statisztika


P. 3944. Egy tekercsrugót egyik végénél fogva felfüggesztünk, így menetei nem érintkeznek, majd áramot vezetünk át rajta. Megnyúlik vagy összehúzódik-e a rugó ennek következtében? Mi történik, ha váltóáramot vezetünk át rajta?

Wigner Jenő fizikaverseny, Békéscsaba

(4 pont)

statisztika


P. 3945. Mennyivel nyúlik meg a D rugóállandójú rugó, ha az általa állandó erővel húzott, M tömegű kiskocsiban felfüggesztett, m tömegű fonálinga a függőlegessel \alpha szöget zár be? A súrlódás és a rugó tömege elhanyagolható.

Közli: Iván Dávid, Fonyód, Mátyás Király Gimn.

(4 pont)

statisztika


P. 3946. Egy utasaival együtt 600 kg tömegű felvonó egyenletes mozgással emelkedik. Az ellensúly tömege 300 kg. A felvonót működtető motor mechanikai teljesítménye 10 kW, az emelés hatásfoka 80%.

a) Mekkora a felvonó sebessége?

b) Mekkora erőt fejt ki a felvonót emelő kötél?

Közli: Zsigri Ferenc, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3947. Vízszintes, sima síkon egyik végével függőleges tengelyhez kapcsolt, nyújtatlan, elhanyagolható tömegű, D direkciós erejű, l0 hosszú csavarrugó nyugszik. A rugó másik végéhez egy pontszerűnek tekinthető, m tömegű korong van erősítve. Egy ugyancsak m tömegű korong a rugó tengelyére merőleges irányú, v nagyságú sebességgel érkezve tökéletesen rugalmasan ütközik a rugóhoz erősített koronggal. Mekkora lesz a meglökött korong pályájának legkisebb görbületi sugara?

Adatok: D=64 N/m, l0=1 m, m=0,5 kg, v=8 m/s.

Közli: Holics László, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 3948. Egy 10 km magasan szálló repülőgépben 20 másodpercig tartó súlytalansági állapotot idéznek elő. A repülőgép 10 másodpercig emelkedik, majd 10 másodpercig süllyed és visszatér a 10 km magasságba.

a) Mekkora az emelkedési szög a súlytalansági állapot megkezdésekor, ha a sebesség ekkor 900 km/h?

b) Milyen magasságba emelkedik fel a repülőgép?

c) Mennyi a gép sebessége pályájának legmagasabb pontján?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3949. A Mars felszíne felett 100 km magasságban keringő űrszondának mennyi a keringési ideje? Mennyi ideig ,,láthat rá'', maradhat rádiókapcsolatban a keringő szonda a leszállt egységgel? Előzőleg a leszálló egység egy ideig pattogó mozgást végzett a ritka légkörű bolygó felszínén. Első visszapattanásakor 20 métert emelkedett. Mennyi idő telt el az első két visszapattanás között?

Közli: Korpássy Péter, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3950. Nitrogénnel az ábra szerinti körfolyamatot végezzük. Hányszor akkora a folyamat izochor átmenete során a gáz által a környezetének leadott energia, mint az izobár folyamatban a gáz tágulási munkája?

Közli: Légrádi Imre, Sopron

(4 pont)

statisztika


P. 3951. Az 1 mV feszültségre feltöltődött, 0,01 mm átmérőjű ködcseppecskék 0,1 mm átmérőjű cseppé egyesülnek. Mekkora az így keletkezett csepp feszültsége? A nagy cseppnek hányszor nagyobb az esési sebessége?

Közli: Bakonyi Gábor, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3952. Egy házi akvárium tükröző hátsó fala 30 cm-re van az első faltól. A falvastagságok elhanyagolhatók. Egy kis hal úszik a két fal között, pontosan középen. A halat a falakra merőleges irányból nézzük.

a) Milyen messze látjuk a halat az első faltól?

b) Milyen messze látjuk a hal tükörképét?

A víz törésmutatója 1,33.

Szakács Jenő fizikaverseny, Kecskemét

(4 pont)

statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)