Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2010. októberi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2010. november 10-én LEJÁRT.


M. 308. Mindkét végén nyitott üvegcső felső nyílását fogjuk be, majd nyomjuk függőlegesen egy vödör vízbe. A cső felső nyílását hirtelen tegyük szabaddá! Tanulmányozzuk, hogyan függ a víz első felemelkedési magassága a cső vízbe merült részének hosszától! Használjunk minél több, különböző belső átmérőjű csövet!

Varga István (1955-2007) feladata

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2010. november 10-én LEJÁRT.


P. 4274. Tudjuk, hogy a közönséges ablaküvegen átlátunk. Mi történik akkor, ha az üveg megreped? A repedést azonnal észrevesszük. Mi lehet a magyarázat?

Hatvani István fizikaverseny, Debrecen

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4275. Egy tízliteres tartályban lévő ideális gáz nyomása 1,6 MPa, hőmérséklete 25 oC. Hány mól gáz van a tartályban? Mekkora a gázkeverék sűrűsége, ha a gáz tömegének 10%-a hélium, a többi nitrogén?

Tornyai Sándor fizikaverseny, Hódmezővásárhely

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4276. Mekkora szögben lehet a G súlyú létrát a függőleges, sima falhoz támasztani, hogy az m tömegű ember biztonságosan fel tudjon menni rajta? A talaj és a létra közötti tapadási súrlódási együttható \mu0.

Közli: Simon Ferenc, Zalaegerszeg

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4277. Az ábra szerinti \alpha=30o-os hajlásszögű, M tömegű ék súrlódásmentesen csúszhat a vízszintes asztalon. Az éken súrlódásmentesen csúszik le egy m tömegű test, ennek pályája a talajjal \varphi=60o-os szöget zár be.

Mekkora a m/M tömegarány?

Közli: Zsigri Ferenc, Budapest

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4278. Üvegcsőből hajlított, U alakú közlekedőedényben 30 cm hosszú csőrészt tölt ki a víz. Az egyenletesen gyorsuló járműben a közlekedőedény száraiban a vízszintek különbsége 1 cm. Mekkora a jármű gyorsulása, ha a vízszintes csőrész hossza 10 cm?

Mekkora lett volna a vízoszlopok hosszának különbsége, ha a 60o-os szögben V alakúra hajlított (függőleges szimmetriatengelyű) közlekedőedényt használtuk volna, amelyben szintén 30 cm hosszú csőrészt tölt ki a víz?

Közli: Bakonyi Gábor, Budapest

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4279. Álló liftben 2 méter magasról leejtünk egy gumilabdát, ami először 162 cm magasra pattan. Mennyi idő telik el az első és a második felpattanás között?

Ezután a kísérletet úgy ismételjük meg, hogy közben felfelé gyorsul a lift, 1 m/s2 állandó gyorsulással. Megváltozik-e ettől a pattogások magassága és az egymás utáni felpattanások között eltelő idő? Ha igen, hogyan?

Közli: Honyek Gyula, Budapest

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4280. Függőleges toronyból vízszintesen elhajított test a torony lábától 40 m távolságra, 45o-os szögben csapódik be a vízszintes talajba. (A közegellenállás elhanyagolható.)

a) Milyen magasról indult a test?

b) Milyen magasról kellene indítani a testet ugyanakkora vízszintes kezdősebességgel, hogy a vízszintes és függőleges elmozdulások aránya az előző arány reciproka legyen?

Közli: Kotek László, Pécs

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4281. Hat különböző ellenállásból az ABCD tetraédert forrasztottuk össze. Ha két csúcs (pl. AB) közé egy galvánelemet is beiktatunk, a másik két csúcs (tehát CD) közé pedig egy érzékeny árammérőt kapcsolunk, meglepődve tapasztaljuk, hogy az árammérő nem jelez áramot, akármelyik két csúcsát is választottuk ki először a tetraédernek.

Milyen összefüggés van ekkor a hat ellenállás között?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4282. Tegyük fel, hogy a Nemzetközi Űrállomásról különböző méretű alumíniumgolyók kerülnek az űrbe. A kisebb, vagy a nagyobb golyó hűl gyorsabban?

Közli: Simon Péter, Pécs

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4283. A deutérium és a trícium magok kötése kevésbé erős, mint a hélium magé, ezért gyors neutronok keletkeznek, amikor tríciumot bombáznak elektromosan felgyorsított deuteron nyalábbal. A magreakció:

\(\displaystyle {}^2{\rm H}+{}^3{\rm H}\to {}^4{\rm He}+{\rm n}. \)

(A deuteron mozgási energiája a kötési energia mellett elhanyagolható.)

Határozzuk meg ezen gyors neutronok mozgási energiáját!

Marx György (1927-2002) feladata

(4 pont)

megoldás, statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)