Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2010. novemberi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2010. december 10-én LEJÁRT.


M. 309. Nagyon sok játék, háztartási eszköz működik ma már gombelemekkel. Vegyünk két különböző, olcsó, még nem használt gombelemet, és méréssel határozzuk meg

\(\displaystyle a)\) üresjárati feszültségüket (elektromotoros erejüket);

\(\displaystyle b)\) belső ellenállásukat;

\(\displaystyle c)\) a gombelemek által tárolt elektromos energiát!

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2010. december 10-én LEJÁRT.


P. 4284. Egy ember gerendát cipel a vállán. A gerenda súlypontja (tömegközéppontja) nincs a válla fölött, ezért előre nyújtott karját ráhelyezve egyensúlyozza. Valaki azt állítja, hogy így a gerenda súlyánál nagyobb erő nyomja a vállát.

Igaza van-e?

Közli: Tamás Gyula, Kazincbarcika

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4285. Egy villanókészülék (vaku) energiatároló elektrolit kondenzátorának kapacitása \(\displaystyle 3300~\mu\rm F\), üzemi feszültsége 350 V. A tárolt energia hány százelékát lehet felhasználni a villanásra, ha a kisülési csőben 50 V-nál szakad meg a kisülés?

Lánczos Kornél fizikaverseny, Székesfehérvár

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4286. Egy hullámforrásból zérus kezdőfázissal induló hullámok 1 m/s sebességgel terjednek egy egyenes vonal mentén. Amikor a hullámban egy pont kitérése nulla, akkor a hozzá legközelebb lévő, maximális kitérésű pont tőle 1 méterre van.

\(\displaystyle a)\) Mekkora a hullámhossz és a frekvencia?

\(\displaystyle b)\) Mekkora távolságra vannak egymástól azok a pontok, melyek fáziseltérése \(\displaystyle 270^\circ\)?

\(\displaystyle c)\) A hullámforrástól 5 méterre lévő pont fázisa a hullám indításához képest mennyi idő múlva lesz először \(\displaystyle 180^\circ\)?

Közli: Zsigri Ferenc, Budapest

(3 pont)

megoldás, statisztika


P. 4287. Körpályán egyenletesen lassuló test félkörív megtétele során sebességének kétharmadát elveszíti. A körpálya teljes körívének hányad részét teszi még meg a megállásig, és ez mennyi ideig tart?

Közli: Tornyos Tivadar, Budapest

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4288. Felfüggesztett, \(\displaystyle \ell\) hosszúságú csavarrugó hossza egy ráakasztott test hatására \(\displaystyle 2\ell\)-re változik. (A rugó megnyúlása arányos az erővel, tömegétől eltekinthetünk.) Ha a rugón függő test vízszintes síkú körpályán kering, a rugó hossza \(\displaystyle L\). Mekkora ebben az esetben a körpálya sugara és a szögsebesség?

Közli: Simon Ferenc, Zalaegerszeg

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4289. Jégtábla úszik a tengeren. Kiálló része egy fél méter magas hasáb. Egy 200 kg tömegű fóka feljut a jégtáblára, ami ettől 5 cm-rel lesüllyed. Hány ilyen tömegű fókát bír el a jégtábla anélkül, hogy elmerülne? Mekkora a jégtábla térfogata?

Tarján Imre fizikaverseny, Szolnok

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4290. Egy utca felett vékony, erős, hajlékony drótkötelet (acélsodronyt) feszítenek ki nagy erővel, vízszintesen. Egy kötéltáncos lassan végigmegy a kötélen. Amikor a negyedrészhez (\(\displaystyle N\) ponthoz) ér, a kötél harmadolópontja (\(\displaystyle H\)) 10 cm-rel van mélyebben az eredeti helyzeténél.

Mennyi lesz az \(\displaystyle N\) pont lesüllyedése, amikor a kötéltáncos a \(\displaystyle H\) ponthoz ér? (A kötél súlya elhanyagolható, továbbá a kötél lehajlása nagyon kicsi a kötél hosszához képest, és a kötélben ható feszítőerőt jó közelítéssel állandónak tekinthetjük.)

Közli: Gnädig Péter, Vácduka

(5 pont)

megoldás, statisztika


P. 4291. Két szappanbuborék összetapad. A keletkező alakzat egyik felének sugara \(\displaystyle R = 6\) cm, másik felének sugara \(\displaystyle r = 2\) cm.

\(\displaystyle a)\) Mekkora lesz a két részt elválasztó gömbsüveg \(\displaystyle \varrho\) gömbsugara?

\(\displaystyle b)\) Mekkora a nyomáskülönbség a két rész között? (A szappanoldat felületi feszültsége \(\displaystyle \alpha=0{,}029\) N/m.)

\(\displaystyle c)\) Két másik buborék egyesülése esetén hányszor nagyobb \(\displaystyle R\) a \(\displaystyle r\)-nél, ha azt tapasztaljuk, hogy az elválasztó gömbsüveg gömbsugara éppen \(\displaystyle R\)?

Közli: Légrádi Imre, Sopron

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4292. Egy egészséges ember vérnyomása 120/80 Hgmm. Milyen magasról lehetne az artériájába juttatni az infúziót? Mekkora a vénás vérnyomása, ha 40 cm-nél alacsonyabb infúzió már visszafolyik?

Közli: Vass Miklós, Budapest

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4293. Egy száraz szaunában \(\displaystyle 100~{}^\circ\)C a hőmérséklet, míg egy nagy koncertteremben, amely 2000-szer nagyobb térfogatú, a levegő \(\displaystyle 20~{}^\circ\)C-os. Hányszor nagyobb a levegő belső energiája a koncertteremben, mint a szaunában?

Közli: Honyek Gyula, Budapest

(4 pont)

megoldás, statisztika


P. 4294. Vízszintes síkon egy kezdetben nyugvó, töltött, pontszerű test mozoghat súrlódásmentesen. A testtől nem messze egy függőleges tengelyű, hosszú szolenoid helyezkedik el. A tekercsben folyó áram erősségét a kezdeti nulla értékről időben egyenletesen egy adott értékig növeljük, majd szintén egyenletesen újra zérusra csökkentjük. Az ábrán látható \(\displaystyle P\) pont irányához képest merre fog mozogni a töltött test a folyamat végén?

Közli: Vigh Máté, Pécs

(6 pont)

megoldás, statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)