Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Rátz Tanár Úr Életműdíj 2004

...hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem tanáraik nevét is ismerjük...

Oláh Vera

Rátz László (1863-1930) a 20. század fordulójának egyik kiváló pedagógiai érzékű és nagy tudományos felkészültségű tanár egyénisége volt. A híres Fasori Gimnázium matematikatanára lett, ahol 35 éven át, nyugdíjazásáig tanított. Egész pályafutása alatt arra törekedett, hogy minden diákja megértse és megszeresse a matematikát, és ezt tanításának érdekességével, lenyűgöző előadásmódjával el is érte. A tanári hivatást mindennél fontosabbnak tartotta. A tehetséges diákokkal külön is foglalkozott. Az ő tanítványa volt többek között a zseniális matematikus, Neumann János, és Wigner Jenő is, akiből Nobel-díjas fizikus lett.

*

Ünnepélyes keretek között vehette át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat hat középiskolai tanár pályafutása során nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. A díjkiosztó műsoros gálaestre november 16-án a Thália Színházban került sor a hazai szakmai közélet számos jeles képviselőjének részvételével. A díjat a Graphisoft R&D Rt., az Ericsson Magyarország Kft., valamint a Richter Gedeon Rt. által létrehozott ,,Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért'' kuratóriuma évente ítéli oda összesen 6 millió forint értékben. A kitüntetettek olyan középiskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez kapcsolódó matematika-, fizika- és kémiaoktatásban kimagasló szerepet töltenek be.

A magyar természettudományos oktatás támogatására 2001-ben alapított Rátz Tanár Úr Életműdíjat nyilvánosan meghirdetett pályázat útján a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat díjbizottságainak, valamint a Magyar Kémikusok Egyesületének ajánlásai alapján az ,,Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért'' kuratóriuma ítéli oda. A díjra a közoktatás 5-12. évfolyamain matematikát, fizikát vagy kémiát tanító aktív, valamint egykor tanító tanárokat terjeszthetik fel írásban a szakmai és társadalmi szervezetek, valamint az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő munkaközösségek. Az egyenként 1 millió forint összegű életműdíjat két matematika-, két fizika- és két kémiatanár kapja.

Az Ericsson, a Graphisoft és a Richter a Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kíván hozzájárulni a magyarországi természettudományos oktatásban végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez. A három cég azért választotta Rátz Lászlót, a Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű matematikatanárát az életműdíj névadójául, hogy ne csak a világhírű tudósok neve és teljesítménye, hanem tanáraiké is közismertté váljék. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a társadalmi szerepvállalás az oktatás területén kiemelkedő fontosságú feladat, ezért felhívással fordulnak a többi magyarországi nagyvállalathoz, hogy lehetőségeikhez mérten ők is támogassák a tevékenységi körükhöz kapcsolódó szakoktatást.

A 2004-es év díjazottjai: Matematika: Reményi Gusztávné és Rácz János; Fizika: Sebestyén Zoltán és Dr. Zátonyi Sándor; Kémia: Dr. Kecskés Andrásné és Villányi Attila.

Reményi Gusztávné, Kati néni az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Iskola nyugdíjas tanárnője. Betegsége miatt férje, Reményi Gusztáv vette át a díjat, akinek nevével a KöMaL-ban is sűrűn találkozhatunk. Rácz János tanár úr a Szent István Gimnázium élő legendája, két generációnak adta tovább a matematika szépségének felfedezését.

Dr. Zátonyi Sándor több mint fél évszázados pályafutása során írt tankönyveivel, Sebestyén Zoltán, Pécs kiváló tanára kísérleteivel, a fizika iránti mély elkötelezettségével tette ismetté nevét. Részletesebben olvashatunk róluk és láthatjuk az ünnepségen készült fényképeket is a www.ratztanarurdij.hu honlapon.

Mindegyik kitüntetettnek szívből gratulálunk a KöMaL szerkesztősége és olvasói nevében.


A 2005-ös Rátz tanár úr díj kiírása

Beszámoló a 2004-es Rátz tanár úr díj átadásáról
A 2004-es Rátz tanár úr díj kiírása

A 2002-es Rátz tanár úr díj kiírása

A 2001-es Rátz tanár úr díj kiírása
Beszámoló a 2001. évi Matematika Oktatásáért, a Kémia Oktatásáért és a Rátz tanár úr életműdíjak átadásáról

A Rátz Tanár Úr Életműdíj hivatalos honlapja