Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Mi az a KöMaL?

Több, mint százhuszonöt évvel ezelőtt egy győri főreáliskolai tanár, Arany Dániel úgy döntött, hogy egy középiskolásoknak szóló matematikai újságot alapít. Célját így fogalmazta meg: ,,tartalomban gazdag példatárat adni tanárok és tanulók kezébe." A lap első példánya 1894. január 1-én jelent meg.

Az újság alapítása szoros kapcsolatban áll a századforduló körül a tudományos életben történt fellendüléssel. A Matematikai és Fizikai Társulatot 1891-ben alapították, és 1894 őszén szervezték meg az első Eötvös-versenyt az abban az évben érettségizetteknek.

Azóta matematikusok és más tudósok több generációja csiszolta problémamegoldó képességét a KöMaL révén. A legjobb megoldások 14-18 éves szerzőik nevével együtt rendszeresen megjelennek.

Ma a KöMaL egész tanéves, 9 hónapon át tartó feladatbeküldő pontversenyében több korcsoportban, különböző szinteken matematika, fizika és informatika feladatok beküldésével lehet versenyezni.

A KöMaL beszámol a hazai és nemzetközi versenyekről, cikkeket közöl érdekes matematikai és fizikai eredményekről, és ismertetőt ad új, a középiskolai matematika és fizika tananyagot érintő könyvekről.

Több, mint negyven éve minden feladat magyarul és angolul is megjelenik. Ez matematika és fizika feladatok ezreit jelenti!

A lap kiadója a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány.

A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok egy tanévben 9 alkalommal, 64 oldalon jelenik meg.

A KöMaL-ról röviden.ppt