Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A nyomtatott KöMaL archívuma

Kedves Olvasónk!

A Középiskolai Matematikai Lapok legelső évfolyama az 1893–94-es tanévben jelent meg. A folyóirat az első és a második világháború miatt is megszűnt néhány évre, de mindkétszer újraindult, és az 1950-es évektől a mai napig minden tanévben 9 számot adnak ki belőle. A KöMaL-ban megjelent több mint harmincötezer oldalnyi feladat- és cikkanyag teszi ki a KöMaL archívumát.

A KöMaL első 100 évét 1893–1993-ig az 1994-ben elkészített dupla CD foglalta össze, 2000 és 2006 között pedig a Sulinet oldalán jelent meg az archívum, 1999 decemberéig feldolgozva a füzeteket. A feladatokra és cikkekre különféle jellemzőik alapján lehetett keresni ezeken a CD-ken és a Sulineten is, de a folyóirat valódi digitalizálása ekkor még nem valósult meg, hiszen csak az eredeti oldalak szkennelt képei voltak elérhetők. Az ,,Irány a Nobel-díj KöMaL 1994–2003'' CD-n az 1994 utáni 10 év matematika, fizika és informatika anyaga már teljesen kereshető elektronikus formátumban volt olvasható.

Mára a fent említett alkalmazások egyike sem működik, túlhaladta őket az idő. Azonban az eltelt évek alatt – főként a Nemzeti Tehetség Program pályázatainak köszönhetően – folyamatosan gondoztuk a KöMaL-tartalmak adatbázisát.

Ma a http://db.komal.hu/KomalHU/ címről induló alkalmazás lehetővé teszi a digitális archívum webes megjelenítését a MathML nyelvű oldalak nézéséhez alkalmas böngésző program (Mozilla, Firefox) segítségével. Fontos, hogy Mozilla/Firefox böngészőben nyissuk meg a KöMaL archívumát, mivel sem Internet Explorerben, sem Google Chrome-ban vagy Edge-ben nem kapunk helyes képleteket! A tartalmat alapvetően MathML formátumban tesszük közzé, de lehetőség van annak PDF formában történő letöltésére is, ahol (bármelyik böngészőből történt a letöltés) a képletek helyesen látszódnak.

Mit tud a KöMaL webes archívuma?

A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok évről évre bővülő számú évfolyama – jelenleg 1893–1901-ig és 1965 és 2019 között – többféle szempont szerint kereshető, és a kiválogatott feladatok, cikkek kinyomtathatóak. Az összetett kereséssel igazi kincsestárban kutathatnak ingyenesen az olvasók: lehet keresni cikkekben és feladatokban többek között cím, szöveg, kategória (pl. versenyek), témakör és név alapján.

Az archívum azonban nemcsak a fenti évekről ad információt: mindenki megtalálható benne, akinek a neve vagy fényképe diákként, szerzőként a folyóiratban bármikor megjelent, köztük hazánk számos híres tudósa, ma ismert személyisége. A lap megalapítása, 1893 óta megjelent összes számának tartalomjegyzéke, összes feladatának témája és cikkének címe is kikereshető, a megjelenés pontos helyével együtt.

A digitalizálás ellenőrzését követően fokozatosan az 1896–1980 között megjelent füzetek is teljesen elérhetőek lesznek a fenti címről. Addig is a KöMaL archívumból kikeresett tartalmakat meg lehet találni a korábban beszkennelt formában.

A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok 1893–1993 között megjelent archív számait (oldalanként beszkennelt formában) a http://db.komal.hu/scan/ címen lehet évfolyamonként és számonként megnézni és letölteni. Akinek az 1893–1993 között megjelent KöMaL oldalak szkennelt képeire mind szüksége van, letöltheti azokat TIFF Group4-es vagy PNG formátumban. (Zip archívumok, 1.1 GB illetve 2.2 GB.)

Kérjük, hogy ha a lap számainak böngészése során tartalmi tévedést vagy formai hibát talál, jelezze azt az címen, hogy minél előbb kijavíthassuk.

Üdvözlettel,

a KöMaL Szerkesztősége