Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A számítástechnika-versenyben kitűzött feladatok
2001. december

Kérjük, olvassa el a versenykiírást.

I. 10. Egy mezőn N darab karót tűztünk ki, ismerjük mindegyik helyét. Szeretnénk bekeríteni azt a területet, amin a karók elhelyezkednek úgy, hogy az N darab karót egy kötéllel kerítjük körbe kívülről (így persze nem mindegyik fog érintkezni a bekerítő kötéllel).

Készíts programot, amely beolvassa N értékét, majd az N karó x- és y-koordinátáját, majd megadja, hogy a területet milyen hosszú kötéllel lehet bekeríteni! (10 pont)

I. 11. Készíts programot Nap körüli bolygópályák szimulálására! A Nap a képernyő közepén helyezkedjen el, innen nem mozdul, és ismerjük a tömegét (N). A bolygónak ismerjük pillanatnyi helyzetét (X, Y), tömegét (B), valamint sebességét (V), ami a bolygót a Nappal összekötő egyenesre merőleges irányú sebességvektort jelent. Be kell olvasni egy T időközt, amelyben lépésenként számoljuk a bolygó pályáját az eredeti helye, a sebességvektora és a rá ható erők alapján.

Készíts programot, amely beolvassa N, X, Y, B és V értékét, majd rajzolja a bolygópályát! (10 pont)

I. 12. Nagyon sokjegyű (pl. 100) számokat már az Excel sem tud összeadni, illetve szorozni, így más utat kell találni a megvalósításukra. Ha a táblázat egyes celláiba csak egyetlen számjegyet írunk, akkor sokjegyű számok is felírhatók, ezekre azonban el kell készíteni az összeadás és a szorzás műveleteket.

Készíts táblázatot, amely az első két sorba beírt, legfeljebb 100 jegyű számokat (cellánként 1 számjegy) összeadja, illetve szorozza. A szorzat is csak legfeljebb 100 jegyű lehet. A feladat megoldásában a táblázat első 7 sora, illetve 201 oszlopa használható.

Az alábbi példa a megoldás képe legfeljebb 10 jegyű számokra:

 ABCDEFGHIJK
11. szám:       153
22. szám:       456
3           
4           
5           
6Összeg:       609
7Szorzat:     69768


A számítástechnika feladatok megoldásai a következő címre küldendők:

Cím: szamtech@komal.elte.hu

A beküldési határidő: 2002. január 13.