Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2006. januári fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2006. február 13-án LEJÁRT.


M. 266. Készítsünk egy mágnes és egy lágyvas felhasználásával ,,mágneses ingát''! Az asztalra rögzített egyik test felett lengjen a másik! Vizsgáljuk meg az inga mozgását a kitérítés szögének és a testek egyensúlyi távolságának függvényében!

Közli: Bakonyi Gábor, Budapest

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2006. február 13-án LEJÁRT.


P. 3854. Mérlegen kiegyensúlyozunk egy homokórát, miközben pereg benne a homok. Megváltozik-e a mérleg egyensúlya, miután már az összes homok lefolyt a homokóra alsó edényébe?

Lánczos Kornél fizikaverseny, Székesfehérvár

(3 pont)

statisztika


P. 3855. Becsléssel állapítsuk meg, megállítható lenne-e a Föld forgása, ha a világon élő minden ember felsorakozna az Egyenlítő mellett, s egyszerre elindulna a megfelelő irányba!

Közli: Simon Péter, Pécs

(3 pont)

statisztika


P. 3856. Légszivattyú 8 literes üvegburája alatt 100 Pa nyomásúra tudjuk ritkítani a 20 oC-os levegőt. Marad-e a burában annyi oxigénmolekula, ahány ember él a Földön?

Közli: Ország Mónika, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3857. Tamás távollátó: csak a legalább 1 méterre lévő tárgyakat képes élesen látni. Hány dioptriás szemüveggel tudja elolvasni a szemétől 25 cm-re tartott könyvet?

Közli: Honyek Gyula, Budapest

(3 pont)

statisztika


P. 3858. 160 cm hosszú, 4 mm2 keresztmetszetű rézpálcát szeretnénk 1 mm-rel megnyújtani. Mennyi energiát igényel ez

a) nyújtási munkával;

b) lánggal történő melegítéssel?

Közli: Csonka István, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3859. Egy L hosszúságú, \alpha hajlásszögű lejtő felső felén \mu1, alsó felén \mu2 a csúszási súrlódási tényező. A lejtő tetején elengedünk egy l<L/2 hosszúságú, a lejtőre egyenletesen felfekvő lemezt. Mi a feltétele annak, hogy a lemez pontosan akkor álljon meg, amikor az eleje eléri a lejtő alját?

Közli: Kobzos Ferenc, Dunaújváros

(5 pont)

statisztika


P. 3860. Vízszintes asztalon nyugszik egy R sugarú, M tömegű félhenger. A tetején áll egy m=M/2 tömegű kicsiny kocka. Mekkora erővel nyomja a lecsúszó kocka a félhengert \alpha=30o-os helyzetben, ha

a) a félhenger rögzített;

b) a félhenger súrlódás nélkül csúszhat az asztalon?

Közli: Kotek László, Pécs

(5 pont)

statisztika


P. 3861. Hosszú nyakú virágváza belseje 2 dl térfogatú, 3 cm átmérőjű függőleges henger. A vázába annyi vizet öntünk, hogy a víz feletti levegőoszlop jól felerősítse a váza fölé tartott, rezgő hangvilla hangját. Érdekes, hogy ha ezután ezt a vizet áttöltjük egy másik, magas nyakú vázába, amelynek belseje 3 dl térfogatú, 4 cm átmérőjű függőleges henger, ugyancsak felerősödik a váza fölé tartott és rezgésbe hozott hangvilla hangja. Mindkét váza alja 1,7 cm vastag, a hang terjedési sebessége levegőben 342 m/s, és biztos, hogy a hangvilla rezgésszáma kisebb, mint 1 kHz.

a) Milyen magasak a vázák?

b) Mennyi volt a betöltött víz térfogata?

c) Mennyi a hangvilla rezgésszáma?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3862. Egy gömb alakú vízcsepphez érkező fénysugár megtörve belép a vízcseppbe. a csepp belső falán visszaverődik, majd egy másik pontnál kilép a cseppből.

a) Mutassuk meg (numerikusan), hogy egy bizonyos kritikus szögértéknél nagyobb beesési szög mellett mindig létezik egy másik fénysugár, ami az előzővel párhuzamosan érkezik a vízcsepphez, és a kilépő sugarak is párhuzamosak. Mekkora ez a kritikus szögérték?

b) Mekkora a két párhuzamosan belépő fénysugár közti távolság, ha a vízcsepp törésmutatója n=4/3, az egyik belépő fénysugár beesési szöge \alpha=45o és a vízcsepp átmérője 1 mm.

Közli: Cserti József, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 3863. Elhanyagolható sebességű elektronoknak olyan fotonok ütköznek, amelyek energiája egyenlő az elektronok nyugalmi energiájával. Az egyik meglökött elektron a fotonok eredeti irányához képest 45o-os szögben indul el. Mekkora ennek az elektronnak a sebessége?

Közli: Varga István, Békéscsaba

(5 pont)

statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)