Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2007. februári informatika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


I-jelű feladatok

A beküldési határidő 2007. március 19-én LEJÁRT.


I. 151. Fül Elek híres detektív, most azonban komoly gondja van: a hallása sem a régi, és az informatikához sem ért. Legutóbbi nyomozása során egy adatbázis készítéséről az alábbi információkat sikerült meghallania (amit nem hallott, azt ,,_'' jellel jelezzük):

Elek azt is megtudta, hogy a ,,bevételekből'' a bandavezérek a rangjuknak megfelelő százalékot tarthatnak meg, a többi pénz a közülük választott ,,főnököt'' illeti meg, akinek teljes bevétele 7\;300\;000 volt.

Készítsünk lekérdezést ,,marad'' néven, amivel a bandavezérek a megmaradó pénzt határozhatják meg. (Minden vezér neve mellett egy összeg legyen látható.)

Készítsünk lekérdezést ,,jonap'' néven, amely a legnagyobb bevételt hozó dátumot írja ki.

Készítsünk űrlapot a bevételek könyveléséhez, a helyszíneket legördülő menüből választhassuk ki. Az űrlapon legyen két ,,végtelenített'' parancsgomb, amivel a következő/előző rekordra léphetünk, a legutolsó rekord után pedig a legelső, a legelső előtt a legutolsó következzen.

Végezetül készítsünk jelentést, ahol a bandavezérek bevételeit láthatjuk, továbbá szerepeljen egy ,,összesen'' rovat a teljes januári bevétellel.

Beküldendő az i151.mdb, mely tartalmazza a létrehozott táblázatokat, lekérdezéseket, űrlapot és jelentést.

(10 pont)

megoldás, statisztika


I. 152. Készítsünk karakterfelismerő programot. A felismerendő karaktereket mutatja az alábbi ábra:

A felismerendő betűket a be.txt nevű fájl tartalmazza, a fehér kockáknak a 0, a feketéknek az 1-es számjegy felel meg a be.txt fájlban. A bemenő adatok mindig 5×8-as méretű betűket tartalmaznak, köztük 2 oszlop fehér hely marad üresen. Az első betű előtt és az utolsó után nincs elválasztó oszlop. A bemenet több sorból áll, minden 8. sor csak 0-át tartalmaz a karakterek elválasztása miatt.

A felismerés szabálya a következő:

- Ha a bemenő jel valamely betű fekete pontjával egyező helyen szintén fekete, akkor az egyezés mértéke 1-gyel nő.

- Ha a bemenő jel valamely betű fekete pontjával nem egyező helyen fekete, akkor az egyezés mértéke 1-gyel csökken.

A karaktert felismertnek tekintjük, ha az egyezés mértéke legalább 50%-ban egyezik valamely karakterrel. Ez esetben a legjobban hasonlító karaktert kell a kimenetben megadni. Ha két betű azonos százalékban egyezik, vagy az egyezés mértéke minden betűre kisebb, mint 50%, akkor a kimenet ,,?'', más esetben a kimenet a felismert betű legyen, és elválasztás nélkül a ki.txt fájlba kerüljön.

Például:

Bemenő jel esetén:

A felismert karakter: B.

Beküldendő a feldolgozó program forrásállománya (i152.pas, i152.cpp,\ldots).

(10 pont)

megoldás, statisztika


I. 153. Készítsünk táblázatkezelő alkalmazást, amely egy függőlegesen fölfelé kilőtt golyó mozgását szemlélteti. A megoldást tartalmazó munkafüzetben az ,,Adatok'' munkalap tartalmazza a mozgással kapcsolatos adatokat, a ,,Grafikon'' munkalap mutassa be a mozgás hely-idő, sebesség-idő és gyorsulás-idő függvényét, a ,,Számítások'' munkalap tartalmazza a szükséges számításokat.

Az adatokat tartalmazó munkalap A1:B7 tartományában - az alábbi mintához hasonlóan - szerepeljenek a golyó és a kilövés adatai, a számításokhoz szükséges állandók:

A kilőtt golyó helyének, sebességének és gyorsulásának kiszámítása szimulációs lépésekben a kezdeti értékek, illetve az előzőleg számított eredmények alapján történjen. A számításokat tartalmazó munkalap 200 szimulációs lépéssel dolgozzon, a lépések között a fent megadott időtartam teljen el. A grafikon e számítások eredményeit mutassa be, azonos időtengelyen ábrázolva a mozgást leíró függvényeket.

Beküldendő a megoldást tartalmazó táblázatkezelő munkafüzet (i153.xls, i153.xsc, \ldots).

(10 pont)

megoldás, statisztika


S-jelű feladatok

A beküldési határidő 2007. március 19-én LEJÁRT.


S. 24. A 8×8-as sakktáblát bejárjuk lóugrásban úgy, hogy minden mezőt pontosan egyszer érintünk. Adjuk meg a sakktábla minden egyes mezőjére, hogy onnan kiindulva hány különböző bejárás létezik. Két bejárást akkor tekintünk különbözőnek, ha abban a mezők bejárási sorrendje eltér.

A program az eredményt a standard kimenetre írja a sakktáblának megfelelő 8×8-as táblázat formájában.

Beküldendő a megoldást adó program forrásállománya (s24.cpp, s24.pas, \ldots), illetve rövid dokumentációja (s24.txt, s24.pdf).

(10 pont)

megoldás, statisztika


Figyelem!

Az informatika feladatok megoldásait ne e-mailben küldd be! A megoldásokat az Elektronikus munkafüzetben töltheted fel.