Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2007. márciusi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2007. április 11-én LEJÁRT.


M. 277. Méréssel ellenőrizzük, hogy mikor lesz hidegebb a keletkező tejeskávé: ha rögtön beleöntjük a forró kávéba a hideg tejet, majd bizonyos ideig állni hagyjuk szobahőmérsékleten, vagy ha először állni hagyjuk a forró kávét (az előbbivel azonos ideig), és csak azután öntjük bele a hideg tejet!

Közli: Fried Ervin, Budapest

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2007. április 11-én LEJÁRT.


P. 3963. Mekkora tömegű testet kellene felemelni 1 méter magasra ahhoz, hogy ugyanakkora legyen az energiaváltozás, mint amikor 1 liter vizet 1\,^\circ\rm C-kal melegítünk fel?

Hatvani István fizikaverseny, Debrecen

(3 pont)

statisztika


P. 3964. Honnan kap vízszintes lendületet az a gyerek, aki a hintán ,,belengeti'' magát? (Kezdetben mozdulatlanul ül a hintán, és a lába nem ér le a földre.)

Közli: Vass Miklós, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3965. R sugarú, rögzített, érdes félgömb tetejéről kezdősebesség nélkül legördül egy r sugarú, m tömegű golyó. Hol csúszik meg és mekkora a megcsúszás pillanatában a súrlódási erő, ha R=1 m, r=0,1 m, m=15 kg, a tapadó súrlódás együtthatója \mu=\mu0=0,2?

Közli: Holics László, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 3966. Két pontszerű hullámforrásból, melyek 5 Hz frekvenciával azonos fázisban rezegnek, azonos amplitúdójú hullámok indulnak ki. A hullámok terjedési sebessége 2 m/s. Mit tapasztalunk a hullámtér azon pontjában, amely az egyik hullámforrástól 40 cm, a másiktól 60 cm távolságra van?

Nagy László fizikaverseny, Kazincbarcika

(4 pont)

statisztika


P. 3967. Egy tartályban hélium- és hidrogéngáz keveréke található. A két gáz tömegének milyen aránya esetén lesz a két gáz parciális nyomása egyenlő?

Tarján Imre fizikaverseny, Szolnok

(4 pont)

statisztika


P. 3968. Este nyolckor zártuk el a kerti vízcsapot, de sajnos rosszul. Lefelé vékonyodó sugárban folyik belőle a víz, az ábrán látható módon. A vízsugár kör keresztmetszetű, átmérője az egyik helyen 6 mm, ennél 4 cm-rel lejjebb már csak 3,4 mm. Mennyi vizet pazarolunk el, ha csak másnap reggel nyolckor zárjuk el rendesen a csapot? (Az áramló víz belső súrlódását elhanyagolhatjuk.)

Közli: Légrádi Imre, Sopron

(5 pont)

statisztika


P. 3969. Szigetelő huzalból készült két hurok mindegyikében azonos I erősségű áram folyik az ábrán jelölt irányban. A hurkok csúcspontjai egy szabályos n-szöget alkotnak. Melyik esetben lesz nagyobb a mágneses tér a hurkok köré írt kör középpontjában?

Közli: Cserti József, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 3970. A B=10-3 T mágneses indukciójú, d=2 cm szélességű homogén mágneses mezőbe egy elektront lövünk be a mágneses erővonalakra merőlegesen, a határfelületre merőleges egyenessel \alpha=30o-os szöget bezáróan.

a) Legalább mekkora sebességgel kell belőni az elektront ahhoz, hogy áthaladjon a d szélességű homogén mágneses mezőn?

b) Mekkora az a sebesség, amelynél kisebb belövési sebességek esetén semmiképpen nem tudjuk átjuttatni az elektront a d szélességű homogén mágneses mezőn?

Közli: Kotek László, Pécs

(5 pont)

statisztika


P. 3971. 1611-ben, a Snellius-Descartes féle törvény felfedezése előtt megjelent Dioptrice című könyvében Kepler a levegőből hegyikristályba lépő fénysugár törését tanulmányozva azt találta, hogy a beeső sugár meghosszabbítása és a megtört sugár közti \varepsilon szög arányos a beesés \alpha szögével: \varepsilon=k\,\alpha, ahol k egy állandó. (A hegyikristály esetén k=\frac{1}{3}.)

a) Igazoljuk Kepler képletének helyességét kis beesési szögekre!

b) Bocsássunk egy monokromatikus fénysugarat kicsiny \varphi törőszögű hegyikristály prizmára, közelítőleg merőlegesen! Határozzuk meg a beeső és a kilépő sugár közötti \delta szöget Kepler formulája alapján!

Közli: Horváthy Péter, Tours (Franciaország)

(5 pont)

statisztika


P. 3972. Hány százalékkal változik meg a folytonos röntgenspektrum legrövidebb hullámhossza, ha a röntgencső feszültségét 10%-kal növeljük?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)