Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2008. áprilisi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2008. május 13-án LEJÁRT.


M. 287. Mérjük meg egy szívószálon egyenletesen átfújt levegő áramlási sebességét!

Közli: Bakonyi Gábor, Budapest

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2008. május 13-án LEJÁRT.


P. 4064. Jancsi és Juliska a Mézeskalács utca 21.-ben lakik. Egyszer Juliska 8 óra 10 perckor elindult Piroskához. Mozgása során 3 km/h sebességgel haladt. Jancsi észrevette, hogy Juliska otthon felejtette a Piroskának szánt ajándékot, s ezért 8 óra 20 perckor 5 km/h sebességgel Juliska után indult az ajándékkal. Szerencséje volt, utolérte Juliskát, mielőtt eljutott volna Piroskáékhoz. Legalább milyen messze lakik Piroska a Mézeskalács utca 21.-től?

Közli: Zsigri Ferenc, Budapest

(3 pont)

statisztika


P. 4065. Hány százalékkal lesz nagyobb a higanyszál elektromos ellenállása, ha egy olyan üvegcsőbe töltjük át, ahol a higanyszál hossza p százalékkal megnő?

Közli: Holics László, Budapest

(3 pont)

statisztika


P. 4066. Egy 5 m hosszú, 2 mm átmérőjű huzalra fel tudunk függeszteni egy testet anélkül, hogy a huzal elszakadna. Ha a testet egy kissé kilendítjük egyensúlyi helyzetéből, a huzal elszakad. (Miért?) Ugyanilyen anyagú és hosszúságú, de vastagabb huzalt választva akár 7 m/s sebessége is lehet a rajta lengő testnek. Legalább mekkora a vastagabb huzal átmérője?

Tornyai Sándor fizikaverseny, Hódmezővásárhely

(4 pont)

statisztika


P. 4067. Az égő gyertya lángja oldalról ujjunkkal akár 1--2 mm-re is megközelíthető. Miért?

Lánczos Kornél fizikaverseny, Székesfehérvár

(4 pont)

statisztika


P. 4068. Egy cirkuszi mutatvány során az egyik akrobata szabadon esik a föld felé 10 méter magasból. Mikor és milyen kezdősebességgel kell felrepülnie az ugródeszkáról a másik akrobatának, hogy félúton ugyanakkora sebességgel haladjanak el egymás mellett? Ábrázoljuk a két akrobata helyzetét és sebességét az idő függvényében!

Közli: Takács László, Baltimore (USA)

(4 pont)

statisztika


P. 4069. Az ábra egy függőleges síkban elhelyezkedő, körív alakban meghajlított vályút mutat. Egy kis testet az A pontból úgy indítunk el függőlegesen lefelé, hogy az a vályún a B pontig végigcsúszik, majd a B pontnál elrepülve éppen az A pontba esik vissza. Legfeljebb mekkora lehet a \beta szög? (A légellenállás elhanyagolható.)

Közli: Árokszállási Tibor, Paks

(5 pont)

statisztika


P. 4070. Mólnyi mennyiségű ideális gáz állandó nyomáson tágul, miközben 100 J hőt vesz fel és 4 oC-kal felmelegszik. Milyen molekulákból állhat ez a gáz?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 4071. Newton észrevette, hogy ha nem a gömbtükörtől, hanem egy másik vonatkoztatási ponttól mérjük a t* tárgy- és a k* képtávolságot, akkor a leképezési törvény a következő elegáns alakot ölti: t*.k*=f2. Mit választott Newton vonatkoztatási pontnak?

Közli: Honyek Gyula, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 4072. Egy \ell oldalú szabályos háromszög két csúcsában Q nagyságú pontszerű töltéseket rögzítettünk. A harmadik csúcsból elengedünk egy q töltésű, m tömegű pontszerű testet.

Mekkora gyorsulással indul el ez a test, és mekkora sebességgel halad át az egyik olyan ponton, amely mindkét rögzített töltéstől 2\ell távolságra van? Hogyan változik az eredmény, ha a nehézségi erő hatását is figyelembe vesszük, miközben a test egy függőleges egyenes mentén mozog?

Adatok: \ell=10 cm, m=10-3 g, Q=10-8 C, q=10-9 C.

Közli: Kobzos Ferenc, Dunaújváros

(5 pont)

statisztika


P. 4073. Egy elektrométert 3 kV-ra töltöttünk fel. A szigetelő nyélre erősített - kezdetben semleges - fémgömböt hozzáérintjük az elektrométerhez, majd eltávolítjuk tőle és kisütjük (földeljük). Ezt a műveletet egymás után 10-szer hajtjuk végre, utána az elektrométer 1,5 kV-ot mutat. Még legalább hányszor kell megismételni a fenti eljárást, hogy a mutató 1 kV alá menjen?

Közli: Simon Péter, Pécs

(5 pont)

statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)