Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2008. októberi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2008. november 11-én LEJÁRT.


M. 290. Mérjük meg egy üres műanyag üdítős- vagy vizespalack kupakjának lecsavarásához szükséges forgatónyomaték nagyságát! Hogyan függ ez a kupak becsavarásakor alkalmazott legnagyobb forgatónyomatéktól?

Közli: Láng Róbert, Balatonfüred

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2008. november 11-én LEJÁRT.


P. 4094. Az ábrán látható G súlyú csuklós rúd vízszintes, síkos padlóra támaszkodik. Mekkora és milyen irányú erő ébred a csuklóban, valamint a padlón?

Közli: Simon Ferenc, Zalaegerszeg

(3 pont)

statisztika


P. 4095. Egy háromsávos autópálya egy szakaszon egysávosra szűkül. Itt az egyenletesen, 54 km/h sebességgel haladó autók között 11-11 méteres közök alakulnak ki.

a) Mekkora az autók sebessége a szűkület előtt, ha ott 2 méteres közökkel követik egymást?

b) Hány méteres lesz az autók közötti köz a szűkületből kiérve, ha ott 126 km/h sebességre gyorsítanak?

Az autók hosszát egységesen vegyük 4 méternek!

Öveges József emlékverseny, Tata

(4 pont)

statisztika


P. 4096. Egy tárgy 20 cm-re van egy homorú tükörtől, annak fókusztávolságán belül. Ha a homorú tükröt síktükörre cseréljük, a kép 15 cm-rel elmozdul a tükör felé.

a) Mekkora a homorú tükör fókusztávolsága?

b) Mekkora a nagyítás?

Tornyai Sándor fizikaverseny, Hódmezővásárhely

(3 pont)

statisztika


P. 4097. Az ábra szerinti \alpha hajlásszögű, m tömegű ék súrlódásmentesen csúszhat a vízszintes asztalon. Az ékre egy m tömegű téglatestet teszünk, mely súrlódásmentesen lecsúszik. Mekkora \alpha szög esetén lesz az ék gyorsulásának nagysága a nehézségi gyorsulásnak legalább harmad része?

Közli: Légrádi Imre, Sopron

(5 pont)

statisztika


P. 4098. Egy űrhajó kozmikus porfelhőbe kerül. Átlagosan 0,02 mg tömegű szemcse van köbméterenként a felhőben. Az űrhajó a felhőhöz viszonyítva 10 km/s sebességgel halad, sebességére merőleges felületének területe 50 m2. A porszemcsék ütközése az űrhajóval tökéletesen rugalmatlan. Mekkora tolóerővel kell működtetni a hajtóművet, hogy az űrhajó sebessége ne változzék meg?

Nagy László fizikaverseny, Kazincbarcika

(4 pont)

statisztika


P. 4099. Egy termoszban lévő, m1 tömegű és t1 hőmérsékletű vízhez m2 tömegű és t2 hőmérsékletű, melegebb vizet öntöttünk. A termikus egyensúly beállta után megmértük a víz hőmérsékletét. Legközelebb, kiváncsiságból, fordítva jártunk el: a termoszban lévő m2 tömegű és t2 hőmérsékletű vízhez öntöttük az m1 tömegű és t1 hőmérsékletű, hidegebb vizet. Meglepetéssel tapasztaltuk, hogy az egyensúlyi hőmérséklet más lett, mint az első esetben.

a) Mivel magyarázható az eltérés?

b) A két egyensúlyi hőmérséklet 1,9 oC-kal tért el egymástól. Mire következtethetünk ebből?

Adatok: m1=300 g, t1=20 oC, m2=600 g, t2=80 oC.

Mikola Sándor országos fizikaverseny

(4 pont)

statisztika


P. 4100. Az ábrán látható 20 literes, hőszigetelt hengeres tartályt két egyenlő részre oszt szét egy válaszfal. A bal oldali, rögzített hőszigetelő dugattyúval ellátott részben vákuum van, a másikban pedig p=5.105 Pa nyomású, 300 K hőmérsékletű nitrogén. (A külső légnyomás 105 Pa.) A válaszfalon levő ajtó a túlnyomás hatására kipattan, a gáz azonnal kitágul. Ezután a dugattyú rögzítését feloldjuk, és a gázt az eredeti helyére visszapréseljük.

a) Mekkora munkát végeztünk a gáz visszanyomása során?

b) Mekkora a gáz hőmérséklete és nyomása a folyamat végén?

Közli: Holics László, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 4101. Ugyanakkora elektromotoros erejű és egyaránt 3 \Omega belső ellenállású telepeket kapcsoltunk először párhuzamosan, majd sorosan egy 129 \Omega-os fogyasztóra. Azt tapasztaltuk, hogy a soros kapcsolásnál egy-egy telep kapocsfeszültsége 10%-kal kisebb, mint párhuzamos kapcsolás esetén. Hány telepet használtunk?

Cornides István fizikaverseny, Révkomárom (Szlovákia)

(4 pont)

statisztika


P. 4102. Átrepülhet-e egyenes vonalú, egyenletes mozgással egy elektron azon a térrészen, ahol egymásra merőleges E=3 kV/m és B=10 \muT erősségű elektromos és mágneses tereket hoztunk létre?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 4103. Egy kéthajtóműves, m tömegű utasszállító repülőgép hajtóművei között üzemzavar miatt jelentős, \Delta F=\frac{1}{8}mg tolóerő-különbség alakult ki. A pilóta úrrá lett a helyzeten, és a hiba ellenére a repülőgép egyenesen, vízszintesen repül tovább.

a) Mekkora erőnek kell ébrednie a függőleges farokfelületen, ha a farokfelület és a tömegközéppont távolsága a hajtőművek távolságának másfélszerese?

b) Miért és hány fokkal kellett a pilótának oldalra döntenie a repülőgépet ehhez?

A repülőgép szimmetrikus, és feltételezhető, hogy az üzemzavar beállta után a légellenállás változatlanul a szimmetriasíkban hat.

Közli: Kovács Krisztián, Budapest

(5 pont)

statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)