Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2008. decemberi informatika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


I-jelű feladatok

A beküldési határidő 2009. január 15-én LEJÁRT.


I. 199. A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok 10 évét feldolgozó CD különleges kiadvány. A néhány éve megjelent gyűjtemény lehetőséget ad a matematika, a fizika és az informatika tantárgyakból tehetséggondozásra.

Készítsük el vektorgrafikus rajzolóprogrammal a mintán látható eredeti CD borító képét, amelyről csak néhány reklámfelirat hiányzik. A megoldáshoz ajánljuk az Inkscape nevű (internetről ingyenesen letölthető) rajzolóprogramot. A  komalcd.jpg állomány a színek és a részletek megfigyeléséhez használható.

Beküldendő a képállomány a rajzolóprogram alapértelmezett formátumában (i199.???), és egy rövid dokumentáció (i199.txt, i199.pdf, ...), amely vázlatosan tartalmazza a megoldás leírását valamint a használt szoftver nevét és verziószámát.

(10 pont)

megoldás, statisztika


I. 200. Az ötöslottó kombinációs segédsorsjegyével lehetőségünk van egy szelvényen több számötöst is megjátszani. A szelvény első részén megjelöljük a fix számokat (legföljebb négyet), a szelvény második részén a kombinációs számokat (legalább kettőt). A játékba küldött számötösök úgy alakulnak ki, hogy a fix számokat a kombinációs számok összes lehetséges kombinációjával öt számra egészítik ki. Példaként, ha a fix számok a 23, 35, 87 és a kombinációs számok az 56, 13, 90, akkor a három játékba kerülő számsorozat a 23, 35, 87, 56, 13, valamint a 23, 35, 87, 56, 90 és a 23, 35, 87, 13, 90.

Készítsünk programot, amely a bemeneti állomány első három sorából rendre beolvassa egy ötöslottó fogadás fix számait, kombinációs számait, valamint az adott heti nyerőszámokat, és a kimeneti állomány első öt sorába írja a kombinációs szelvényen megjátszott számötösök számát, majd az azt követő sorokban azt, hogy hány ötös, négyes, hármas és kettes találata van a szelvény feladójának.

Beküldendő a program forráskódja (i200.pas, i200.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (i200.txt, i200.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.

(10 pont)

megoldás, statisztika


I. 201. A Cardano-féle rács és a vele történő titkosítás lényege, hogy egy szöveg betűit egy négyzetrács celláiba helyezi el úgy, hogy azok eredeti sorrendben történő kiolvasása csak egy lyukrács segítségével lehetséges. A rácsot a betűnégyzet fölé helyezzük, majd felülről lefelé haladva soronként kiolvassuk a lyukaknál látható betűket. A rácsot ezután 90o-kal elforgatjuk (esetünkben az óramutató járásával ellentétes irányba), és az előbbivel megegyező sorrendben ismét kiolvassuk a látható betűket. A helyes rács használatával az eljárás négyszeri megismétlésével a betűnégyzet minden elemét pontosan egyszer olvassuk ki. Az alábbi példában a titkosított szöveg egy irodalmi műre utal, amelyben szintén szerepet játszik a Cardano-féle rács.

Készítsünk prezentációt a titkosítási módszer ismertetésére. A bemutatóban egy 6×6-os betűnégyzetet alkalmazva animációval szemléltessük, hogy hogyan készül el egy rács segítségével a betűnégyzet, majd a rács segítségével mutassuk be a szöveg kiolvasását.

Beküldendő a prezentáció (i201.ppt, i201.odp, ...), valamint egy rövid dokumentáció (i201.txt, i201.pdf, ...), amely megadja, hogy a bemutató melyik prezentációkészítő szoftver hányas számú verziójával készült.

(10 pont)

megoldás, statisztika


S-jelű feladatok

A beküldési határidő 2009. január 15-én LEJÁRT.


S. 40. A kereskedelemben legelterjedtebb EAN-13 típusú vonalkód szerkezetéről az I. 194. feladatban olvashattunk. Az alábbi programozási feladat megoldásához nélkülözhetetlen a vonalkód szerkezetről írtak elolvasása.

Készítsünk programot, amely a bemeneti adatállományban megadott vonalkód olvasó által előállított bitsorozatból előállítja az EAN-13 számot. A bitsorozat garantáltan kellő számú 0, illetve 1 számjegyből épül fel és valamelyik irányból olvasva biztosan helyesen kódolja a számjegyeket.

A képernyő három egymást követő sorába írassuk ki, hogy a bitsorozatot meg kell-e fordítani, hogy az ellenőrzőszámjegy helyes-e és hogy mi a vonalkód által kódolt 13 számjegy.

A program parancssori argumentuma legyen a bitsorozatot tartalmazó adatállomány neve.

Beküldendő a program forráskódja (s40.pas, s40.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (s40.txt, s40.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.

(10 pont)

megoldás, statisztika


Figyelem!

Az informatika feladatok megoldásait ne e-mailben küldd be! A megoldásokat az Elektronikus munkafüzetben töltheted fel.